Športne stave

Kontakt

Kontakt
Bet at home

Tour de France 2020 – Slovenca spisala zgodovino

23.09.2020
Tour de France 2020 - prvič v zgodovini pristal v rokah Slovenije.
Verjetno ni športnega navdušenca, ki bi si kljub odlični formi naših kolesarjev upal napovedati njihovo totalno prevlado in zgodovinske uspehe naših kolesarskih asov Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča, ki sta Slovenijo postavila na kolesarski zemljevid. A zgodilo se je ravno to!

Z osvojitvijo najbolj prestižne kolesarske dirke na svetu Tour de France je Pogačar pri le 21 letih poskrbel za enega največjih presenečenj v zgodovini kolesarstva. V zadnjih izdihljajih dirke je odvzel vlogo favorita Rogliču in oblekel rumeno majico za končno zmago na Touru.

Poskrbel pa je še za en zgodovinski mejnik: poleg rumene majice, ki pripada skupnemu zmagovalcu dirke, sta mu pripadli tudi pikčasta majica, za najboljšega gorskega kolesarja, in bela majica za najboljšega mladega kolesarja.

Tadej Pogacar v rumenem dresu.


Slovenci na Tour de France 2020
Korona virus Covid-19 je dodobra pretresel svet 2020 tudi na športnem področju, zato je bila največja kolesarska dirka vse do njene zadnje etape ves čas pod vprašajem ali bo sploh speljana do konca. Epidemija je privedla do tega, da dirke ni bilo mogoče izvesti v njenem običajnem terminu, zato je bila prestavljena na konec poletja.

Na letošnji dirki smo lahko bili priča v 23 dneh kar 21 etapam s skupno 3.484 prekolesarjenimi kilometri. Na Tour de France 2020, ki je potekal med 29. avgustom in 20. septembrom, je tekmovalo 176 kolesarjev iz 19 ekip, med njimi je bilo kar 5 Slovencev:

• Primož Roglič
• Tadej Pogačar
• Jan Polanc
• Matej Mohorič in
• Luka Mezgec


Ne glede na zgodovinske uspehe prvih dveh, ki jasno izstopata, smo lahko tudi na ostale naše tri fante sila ponosni, saj so na najtežji dirki na svetu odlično opravljali svoje delo (naj le na hitro spomnimo, kolikokrat je ravno Jan Polanc pomagal Pogačarju ob težavah s kolesom in padcih ter pomagal narekovati brutalen tempo na odločilnih klancih …) in dosegali odlične rezultate (dve 2. mesti Luke Mezgeca v sprintu).

Tako smo lahko spremljali 21 zanimivih etap, med temi 11 gorskih etap, 4 razgibane etape, 5 ravninskih etap in ena etapa v kronometru s ciljem na izredno težak klanec. Prva etapa se je začela v Nici, cilj zadnje 21. etape je bil, tako kot že od leta 1975 dalje, v Parizu. Najvišjo točko tokratne izvedbe dirke po Franciji pa so kolesarji dosegli na Col de La Loze, ki se nahaja kar na 2.304 m nadmorske višine.

Tour de France 2020 zemljevid


Etapne razburljivosti na Tour de France 2020 od Nice do Pariza

Tour de France 2020 nam je v 21. etapah postregel s številnimi zanimivimi in razburljivimi dogodki ter za slovenski narod zgodovinskimi športnimi trenutki. Kronološko so se stvari odvijale takole:
 

1. Nice Moyen Pays > Nice Prvi – 156 km – ravninska etapa:


Čeprav naj bi bila prva etapa ogrevanje za nadaljevanje, pa v letošnji izvedbi temu nismo bili priča. Etapa je bila težka že na papirju, začinilo pa jo je tudi vreme, zato smo bili priča številnim grdim padcem, reakciji Primoža Rogliča in njegove ekipe Jumbo Visma, ki so pri sotekmovalcih dosegli, da ne dirkajo na polno ter posledično na koncu reakcijo vodstva dirke, ki je za zadnjih nekaj kilometrov nevtraliziralo dirko in ustavilo čas. V zaključku smo bili priča le boju za etapno zmago, ki jo je v skupinskem šprintu osvojil Alexander Kristoff, s čimer je UAE, ekipa Tadeja Pogačarja, prvič oblekla rumeno majico na Tour de France 2020.

 

2. Nice Haut Pays > Nice – 187 km – gorska etapa:


V drugi etapi, ki se je izkazala za zelo naporno gorsko etapo, je Alexander Kristoff odstopil rumeno majico zmagovalcu etape Julianu Alaphilippu, ki je za las premagal Marcha Hirschija in Adama Yatesa.

3. Nice > Sisteron – 198 km – ravninska etapa:


Tour je bil v tretji etapi ponovno naklonjen šprinterjem, kjer je Caleb Ewan pokazal impresivno hitrost, napadel iz ozadja in premagal Sama Bennetta, Nizzola, Sagana in ostale šprinterje. Julian Alaphilippe se je na cilj varno pripeljal z glavnino ter obdržal rumeno majico vodilnega.
 

4. Sisteron > Orcières-Merlette – 160 km – razgibana etapa:


Prvič v zgodovini Toura je že 4. etapa postregla s ciljem na klanec na višini 1.825 m. Na vrhu klanca sta naša favorita za rumeno pokazala svojo prevlado, saj je Primož Roglič zmagal, na cilj pa je za njim prišel kot drugi Tadej Pogačar. Roglič se je prebil na 3. mesto v skupnem seštevku, Pogačar pa na mesto za njim, s čimer je kot prvi Slovenec v zgodovini oblekel belo majico. Julian Alaphilippe je ubranil rumeno majico.

Tadej Pogačar v beli majici

5. Gap > Privas – 183 km – ravninska etapa:


Jumbo Visma je znova pokazala svojo moč - v šprintu je slavil njihov član Wout van Aert. Z močnim šprintom je premagal vse in dosegel drugo zmago v karieri. Julian Alaphilippe si je privoščil veliko neumnost, saj je ob cesti znotraj zadnjih 20 km prevzel bidon od spremljevalca, kar se v skladu s pravili kaznuje z 20 s pribitkom. Velja poudariti, da obstaja nenapisano pravilo, da kapetan moštva ne jemlje bidona zaradi nevarnosti padca, še posebej pa ne rumena majica. Zato lahko rečemo, da je Francoz zgolj po svoji neumnosti »prepustil« rumeno majico Adamu Yatesu, naša dva favorita za skupno zmago pa posledično  napredovala za eno mesto.
 

6. Le Teil > Mont Aigoual – 191 km – razgibana etapa:


Kljub zelo razgibani etapi, na kateri smo vsi pričakovali več, le – ta ni postregla z razburjenim dogajanjem. Alexey Lutsenko je na Tour de France 2020 dosegel svojo prvo zmago, in sicer po celodnevnem begu. Na vrhu skupnega seštevka pa ni prišlo do nobenih sprememb.
 

7. Millau > Lavaur – 168 km – ravninska etapa:

Sedma etapa je bila na papirju namenjena šprinterjem, saj je bila trasa še posebej v zaključku praktično povsem ravninska. Bora je imela svoje plane s Saganom in je narekovala izredno močan tempo na vetrovnem terenu. Kljub narekovanju močnega tempa slave ni požel Sagan, temveč je Wout van Aert.

Kljub ravninski trasi pa je bila etapa za Slovence zelo razburljiva. Pogačar je imel namreč najprej težave s kolesom, ko je ujel glavnino, pa je le – ta zaradi vetra in narekovanja ostrega tempa razpadla na več delov. Zadaj je ostal Pogačar, ki je etapo končal z 1:21 zaostanka. S tem je tudi začasno prepustil belo majico Eganu Bernalu, ki je sicer veljal za prvega favorita Toura, saj je bil tedaj še aktualni prvak dirke po Franciji.
 

8. Cazères-sur-Garonne > Loudenvielle – 140 km – gorska etapa:


8. etapa je postregla s peklensko traso, v kateri sta bila kar dva vzpona 1. kategorije in en ekstra kategorije. Nans Peters je zmagal, za njim pa se je bila prav posebna bitka. Pogačar se je namreč odlepil od rumene majice in Rogliča ter šel v lov za izgubljenimi sekundami. Na koncu si je privozil 40 sekund prednosti pred največjimi konkurenti in se prebil nazaj v deseterico najboljših, ob tem pa postavil nov rekord vzpona na prelaz Peyresourde. Yates je komaj še obdržal rumeno majico, Roglič pa je obdržal drugo mesto v skupni razvrstitvi.
 

9. Pau > Laruns – 154 km – gorska etapa:


Na 9., zelo zahtevni gorski etapi, se je pisala slovenska zgodovina. Primož Roglič je kot prvi Slovenec v zgodovini oblekel rumeno majico, za dodatno veselje pa je poskrbel Tadej Pogačar, ki je dosegel etapno zmago.
Za še večjo popestritev etape pa sta naša asa poskrbela na vrhu zadnjega gorskega cilja, ko sta se zapletla in skoraj sama izločila iz dirke. Na etapi je nekaj sekund pridobil tudi Pogačar in se prebil na skupno 7. mesto.

Primož Roglič - prvi Slovenec v rumeni majici

10. Île d'Oléron Le Château-d'Oléron > Île de Ré Saint-Martin-de-Ré – 170 km – ravninska etapa:


10. etapa je opravičila sloves ravninskih etap, ki kljub temu, da ni težkih vzponov, slovijo po veliki nervozi in veliki verjetnosti padcev. Priča smo bili dvema velikima nesrečama: Roglič se je prvi komaj izognil, v drugi nesreči pa je bil udeležen Pogačar, v kateri je tudi izgubil še drugega svojega pomočnika, prvega sicer že v prvem tednu dirke. Kljub težavam sta se oba pripeljala z glavnino v cilj, Sam Bennett pa si je na Tour de France 2020 priboril težko prisluženo zmago in oblekel zeleno majico.


11. Châtelaillon-Plage > Poitiers – 167 km – ravninska etapa:


Caleb Ewan je osvojil svojo drugo zmago na Touru, potem ko je na 11. etapi proti Poitiersu tesno premagal ostale šprinterje. Peter Sagan, ki je sicer dirko končal na drugem mestu pred Samom Bennettom, je bil kaznovan zaradi oviranja drugih tekmovalcev in tako izgubil 2. mesto v etapi. Rumena majica in Pogačar sta varno pripeljala v cilj v glavnini in obdržala pozicije.
 

12. Chauvigny > Sarran Corrèze – 218 km – razgibana etapa:


Na 12. etapi je bil Marc Hirschi tisti, ki si je priboril zmago v Sarranu, saj mu je v zadnjih 30 km uspel pobeg in je cilj prečkal več kot 40 sekund pred zasledovalci. V skupnem seštevku ni bilo sprememb, Roglič še vedno varno v vodstvu.
 

13. Châtel-Guyon > Puy Mary Cantal – 191 km – gorska etapa:


13. etapa je postregla z zelo zahtevno traso, saj je bilo na poti kar 7 kategoriziranih klancev, od tega trije 3. kategorije, dva 2. kategorije ter dva 1. Kategorije, od tega eden s ciljem v klanec. Zopet sta naša fanta pripravila presenečenje za konkurenco, saj sta jim zbežala na zadnjem klancu in pridobila potrebne sekunde v boju za skupno zmago, Pogačar pa je zopet oblekel belo majico.
 

14. Clermont-Ferrand > Lyon – 197 km – ravninska etapa:


Etapa na papirju ni bila pretirano težka, saj je šlo za ravninsko etapo. V glavnini je bilo kot vedno kar nekaj nervoze, vendar pa se je za naša favorita vse dobro izšlo. Za naše veliko veselje je poskrbel Luka Mezgec z 2. mestom, po tem ko je v zadnjih 3 km etape vse tekmece ugnal s pobegom Søren Kragh Andersen in tako osvojil presenetljivo zmago na Tour de France 2020. Na vrhu skupnega seštevka ni prišlo do sprememb.

Luka Mezgec - Tour de France 2020

15. Lyon > Grand Colombier – 175 km – gorska etapa:


15. etapa je že na papirju obetala veliko akcije in dočakali smo jo. Z dvema vzponoma 1. kategorije in zadnjim zaključnim vzponom na cilju ekstra kategorije sta prva prispela Tadej Pogačar in Primož Roglič, s čimer sta naša kolesarska asa poskrbela že za tretjo slovensko dvojno krono na Tour de France 2020.

Po tem, ko je bilo že nekaj dni kar nekaj ugibanja o pripravljenosti lanskega prvaka Egana Bernala, ki se nikakor ni zdel pravi, je le – ta pokazal vse svoje slabosti. Na zaključnem vzponu je povsem zaostal za vodilnimi in si na koncu nabral več kot 7 minut zaostanka. Odpadel je tudi Nairo Quintana, nekaj zaostanka pa si je nabral tudi Rigoberto Uran.

Pogačar in Roglič - tour de France 2020

16.  La Tour-du-Pin > Villard-de-Lans – 164 km – gorska etapa:


Kljub temu, da je bila 16. etapa na papirju dokaj zahtevna, saj sta bila na poti dva klanca 2. kategorije ter v zaključku vzpon 1. kategorije, ki se je z malo predaha nadaljeval v zaključni vzpon 3. kategorije, pa na koncu nismo doživeli posebnega razburjenja. Egan Bernal je povsem popustil in po etapi tudi končal z letošnjim Tour de France, Jumbo Visma pa je nadzorovala celoten potek etape. Pogačar je sicer poskušal z napadom na koncu, pa mu ni uspelo narediti razlike. Po številnih napadih in pobegih je bil na koncu najbolj uspešen Lennard Kämna, ki je prvič v karieri osvojil etapno zmago.
 

17. Grenoble > Méribel Col de la Loze – 168 km – gorska etapa:


17. etapa je z vrnitvijo v Alpe poskrbela za dvema brutalnima vzponoma ekstra kategorije. Zadnji je bil v zaključku še posebej brutalen, saj se je cesta dobesedno postavila pokonci. Prvič na Tour de France 2020 je Slovencem zastal dih, saj sta imela oba naša favorita težave s sledenjem hudega tempa v zaključku etape, ki ga je narekoval Miguel Ángel Lòpez. Na koncu si je Lopez uspel z zmago privoziti 15 sekund v skupnem seštevku. Tudi Roglič pa je pridobil nekaj sekund pred zasledovalcem Pogačarjem, ki je na koncu etape poleg bele majice oblekel tudi pikčasto majico in nadaljeval s pisanjem slovenske kolesarske pravljice, saj je to majico oblekel kot prvi Slovenec.

Tadej Pogačar - pikčasta majica

18. Méribel > La Roche-sur-Foron – 168 km – gorska etapa:


Pred nami je bila še ena zanimiva gorska etapa, ki pa se tokrat ni končala z gorskim ciljem. Kljub temu pa ni bila enostavna, saj je bilo 5 vzponov: en 3. kategorije, en 2. kategorije ter dva 1. kategorije in en ekstra kategorije.
Prvo zmago na Tour de France 2020 je slavil Ineos, ekipa, ki je sicer pred začetkom letošnje dirke po Franciji veljala za favorite z lanskoletnim zmagovalcem Eganom Bernalom. Z zmago, zmagal je Michał Kwiatkowski pred moštvenim kolegom Richardom Carapazom, si je ekipa povrnila vsaj nekaj časti. Primož Roglič se je še z eno dobro uvrstitvijo približal zmagi v skupnem seštevku, Pogačar pa je pikčasto majico prepustil Carapazu. Ostalih pomembnih sprememb na tej etapi ni bilo.
 

19. Bourg-en-Bresse > Champagnole – 160 km – ravninska etapa:


Dirka je spet ponudila nekaj priložnosti za sprinterje, ki so poskrbeli za zanimiv konec etape. Vrstilo se je kar nekaj napadov, na koncu pa se je izoblikoval močan beg s sprinterji, ki so obračunali med seboj. Med njimi je bil tudi Luka Mezgec, ki je znova zasedel odlično 2. mesto. Na koncu etape je sam ušel zopet Søren Kragh Andersen in si tako priboril novo zmago. Skupni seštevek je ostal nespremenjen.

Luka Mezgec na drugem mestu

20. Lure > La Planche des Belles Filles – 36 km – kronometer:


Razvrstitev v skupnem seštevku, moč Rogliča na eni strani, na drugi strani mladost Pogačarja: vse to je napovedovalo, da prav veliko presenečenj ne bo. Pogačar je imel 57 s zaostanka za Rogličem, le–ta pa 30 s prednosti pred Lopezom, ki na kronometrih ne blesti.

A zgodilo se je nepričakovano: 21 letni Tadej Pogačar ni zgolj nadoknadil svoj 57 sekundi zaostanek pred Primožem Rogličem, ampak dodal še dodatnih 59 sekund prednosti pred Primožem in tako oblekel rumeno majico vodilnega.
Hkrati je tudi postavil nov časovni rekord pri vzponu na La Planche des Belles Filles ter s tem ponovno oblekel tudi pikčasto majico in tako dodal piko na i pri svoji prevladi na letošnjem Tour de France. Roglič je na cilj prišel povsem izmučen, uspel pa je obdržati vsaj 2. mesto v skupnem seštevku. Na najpomembnejši etapi na letošnji dirki je imel črn dan, kar ga je stalo skupne zmage. Je pa takoj, ko je prišel do sape, stopil do Tadeja ter mu športno čestital.

Pogačar prevzel rumeno majico

21. Mantes-la-Jolie > Paris Champs-Élysées – ravninska etapa:


Zadnja etapa 107. dirke Tour de France se je tradicionalno odvijala v Parizu, letos z malo drugačnim vzdušjem, saj je bilo število gledalcev ob progi omejeno zaradi koronavirusa. Etapno zmago si je privozil Sam Bennett, ki je s tem potrdil zeleno majico.

Slovenci na Tour de France 2020

Za Slovence je bila letošnja izvedba dirke po Franciji zgodovinska, saj jo je dobil naš kolesar Tadej Pogačar in hkrati postal končni nosilec rumene, pikčaste in bele majice Tour de France 2020, kar ni uspelo še nikomur do zdaj. Za piko na i popolni prevladi Slovencev na tej najtežji tritedenski dirki na svetu pa je poskrbel drugo uvrščeni Primož Roglič. Njune bitke pa so in bodo še dolgo odmevale po vsem svetu ter se za vedno zapisale v zgodovino slovenskega naroda.

Slovenca na zmagovitem odru v Parizu