Športne stave

Kontakt

Kontakt
Bet at home

Roglič v sredini najbolje plačanih kolesarjev

06.06.2020
Ste se kdaj spraševali, koliko zaslužijo profesionalni kolesarji?  Preden preidemo na številke, najprej spoznajmo prava, »grda« dejstva kolesarjenja.
Roglič v sredini najbolje plačanih kolesarjev

Ste se kdaj spraševali, koliko zaslužijo profesionalni kolesarji?  Preden preidemo na številke, najprej spoznajmo prava, »grda« dejstva kolesarjenja. Bi bili pripravljeni sedeti na kolesu tri tedne zapored in prekolesariti v povprečju 200 km na dan v neverjetni vročini ali v močnem dežju, kolesariti v neskončne bregove, prenašati padce in poškodbe? Povprečen profesionalni kolesar na leto prevozi 10.000 km, preživi 80 dni na tekmah in 220 dni stran od svoje družine v hotelih, kjer si sobe deli s svoji sotekmovalci, hkrati pa biti na voljo za vsa vprašanja novinarjev in ekipe. Vse to je namreč nekaj običajnega v karieri profesionalnega kolesarja. Zdaj, ko poznamo ta dejstva, si lahko pogledamo številke.

Zaslužki so odvisni od dosežkov in ..?

Plače se seveda izboljšujejo glede na prikazane predstave. Froome je namreč kot novinec, ko je podpisal z ekipo Team Sky, tako dobil letno plačo v višini 80.000 funtov letno. Ko je tekmoval kot super-domestique, se mu je le-ta zvišala na nekaj več kot 700.000 funtov letno. Dve zmagi na Tour de France sta prinesli Chrisu Froomu letno plačo v višini 3 milijone funtov. Vincenzo Nibali, ki je zmagal leta 2014, pa si je prislužil malce nižjo letno plačo, in sicer med 2,25 do 2,5 milijona funtov.
V primeru, da je kolesar med najboljšimi na svetu, vendar nima veliko zmag, se plača lahko povzpne do malce čez milijon funtov. Za osvojen Grand Tour se ta poveča na 1,75 milijona za osvojen Giro d´Italia in vse do 2,8 milijona za dobljen Tour de France. Prva nagrada za osvojen Tour de France znaša 315.000 funtov, medtem ko deseti kolesar na Tour de Franceu dobi samo 2.650 funtov. Tradicija za zmago na Tour de Francu sicer veleva, da se nagrada za prvo mesto razdeli med člane ekipe.
Pri višini plače poleg dosežkov vpliva tudi kar nekaj drugih dejavnikov, kot so osebnost, priljubljenost za gledalce in sponzorje. Plača za mlade kolesarske upe namreč na začetku znaša okrog 35.000 funtov letno, sicer pa minimalna plača znaša okrog 25.000 funtov. V kolikor se kolesar izkaže, se njegova plača lahko podvoji, in v koliko prinesejo dober rezultat in osvojijo par tekem, se številke začnejo vrteti okrog 350.000 - 560.000 funtov letno.

Najbolje plačani profesionalni kolesarji

Velike ekipe, kot so BMC Racing, Astana, Katusha, Movistar, zapravijo od 75 % do 80 % njihovega proračuna ravno za financiranje svojih tekmovalcev. Velika imena sprinta prav tako svoje plače služijo v milijonih, kot na primer Mark Cavendish, ki si je zagotovil 3 milijone funtov letno pri ekipi Etixx-Quick-Step.

1. mesto

Najbolje plačani kolesar na svetu je Peter Sagan, ki po podatkih Cyclingnews letno zasluži okrog 5,5 milijona evrov pri ekipi Bora-Hansgrohe.

2. mesto

Drugi najbolj plačani kolesar na svetu je Chris Fromme, ki je osvojil štiri zmage na Tour de France, letno pa si prisluži okrog 4,5 milijonov evrov.

3. mesto

Letos se na tretjem mestu nahaja Geraint Thomas doma iz Walesa, ki letno v žep pospravi 3,5 milijona, prav tako iz ekipe Ineos, ki je po plačah najbogatejša ekipa v kolesarstvu.
Kaj pa Roglič in Pogačar?
Slovenska asa Primož Roglih in Tadej Pogačar se na lestvici najbolje plačanih kolesarjev na svetu držita tesno skupaj. Roglič je namreč na 12. mestu in pod okriljem ekipe Team Jumbo-Visma zasluži 2 milijona evrov letno, prav toliko pa po novem plačujejo tudi Tadeju Pogačarju, ki je sklenil novo pogodbo pri UAE Emirates.
Plače profesionalnih kolesarjev so se sicer zelo povečale od leta 2008, vendar so po mnenju mnogih glede na vložen trud profesionalni kolesarji še vedno plačani precej slabše kot ostali športniki.

Kako v sezoni koronavirusa?

Sezona je bila zaradi epidemije koronavirusa zaustavljena, predvidoma pa se bo nadaljevala 1. avgusta v Sieni s Strade Bianche, kjer bo imel vodilni na lestvici UCI, Primož Roglič priložnost pokazati svojo formo po trenutni prekinitvi.