Športne stave

Kontakt

Kontakt
Bet at home

Poletne olimpijske igre 2020 - Misterij v Tokiju

07.08.2020
Poletne olimpijske igre ki naj bi se letos odvijale v Tokiu so prestavljene na poletje 2021.
 

Olimpijske igre v Tokiu 2020 prestavljene na poletje 2021


Večina športnih navdušencev si bo leto 2020 zagotovo zapomnila, kot najbolj kaotično leto v celotni zgodovini športa. Tako so športni dogodki zaradi epidemije po celem svetu odpadali eden za drugim. Največji udarec, ki je tako rekoč dokončno zapečatil neuspešno športno leto, pa je bila odločitev olimpijskega komiteja in japonskih oblasti, da poletne olimpijske igre 2020 dokončno odpadejo.

Šok, panika in ogorčenje


Po gorečem pričakovanju 32. novodobnih olimpijskih iger, ki naj bi jih gostil japonski Tokijo, je sledilo razočaranje in ogorčenje športnikov, ter ostalih vpletenih organizacij ob sprejeti odločitvi vodilnih. Ali bi bilo mogoče scenarij tako velikega športnega dogodka vseeno izpeljati brez občinstva? Nekaj časa so takšna ugibanja vlivala še nekaj upanja, vendar je kmalu postalo jasno, da projekta poletne olimpijske igre 2020 ne bo mogoče izpeljati. Vsekakor takih šokov športna javnost ni vajena, kot zanimivost pa lahko omenimo da do podobnega scenarija ni prišlo prvič. Da, do sedaj so bile olimpijske igre odpovedane že kar petkrat, vse seveda med leti 1916 in 1944, zaradi izrednih vojnih razmer.

Poletne olimpijske igre 2020 so prestavljene


Uradno se bodo igre, ki bodo obdržale letnico 2020, začele prihodnje leto in sicer 23. Julija 2021. Zaradi prestavljenih tekmovanj, ki bi med drugim odločale tudi o sami udeležbi in izpolnjeni rezultatski kvoti, pa so se posledično podaljšala tudi nekatere kvalifikacijska tekmovanja in turnirji.
Tako se bodo kvalifikacijski boji za poletne olimpijske igre 2020 nadaljevali v jesenskem in zimskem obdobju 2020 in v prvi polovici leta 2021. Seveda v kolikor se bo situacija glede Covid-19 virusa umirila in bodo oblasti ponovno prižgale zeleno luč za določene discipline in mednarodna tekmovanja. S premikom tekmovanj so bile potrebne tudi spremembe določenih starostnih omejitev pri nekaterih disciplinah za poletne olimpijske igre 2020. Starostno omejitev so ponekod povečali za eno leto, da ne bi prišlo do diskriminacije športnikov, ki so ustrezali olimpijskim standardom v letu 2020.

Črni oblaki nad finančno blagajno


Verjetno si težko predstavljamo kaj finančno za sabo potegne odpoved oz. prestavitev največjega dogodka na svetu. Prestavljene poletne olimpijske igre 2020 bodo japonsko prestolnico, po izračunih oškodovale približno za 6 milijard evrov. Na pomoč je mestu Tokijo sicer takoj priskočila japonska vlada, ki bo nekako poizkusila zakrpati in ublažiti ogromno finančno luknjo, ki jo je pustila odločitev o odpovedi iger.

Težave pa se porajajo tudi pri samih objektihin prizoriščih, saj naj bi bile nekatere dvorane in prizorišča v letu 2021 že kar dodobra zasedena z drugimi dogodki. Tudi novodobna olimpijska vas, ki ji lahko rečemo kar malo mesto, saj je sestavljena iz več kot 20 stolpnic, dviguje veliko prahu. Na stotine luksuznih stanovanj, ki bi med samim dogodkom služila bivanju športnikov, je bilo namreč prodanih že v naprej.Novi kupci bodo klub besnjenju s selitvijo kot vse kaže morali počakati vsaj še eno leto, kdo pa bo kril izgubo investitorjem pa še ni povsem jasno. Celoten proračun za poletne olimpijske igre 2020 znaša torej skoraj 12 milijard evrov. Nekateri sponzorji so od projekta že odstopili, saj se namreč niso strinjali z dodatno nastalimi stroški. Prav zaradi odstopa številnih pokroviteljev pa je na pomoč priskočil tudi mednarodni olimpijski komite, ki je v pomoč mestu Tokijo, dodal še dodatnih 750 milijonov evrov.

Tokijo izrinil tudi nekatere ostale dogodke


Ob novici da so poletne olimpijske igre 2020 dokončno prestavljene, so bile nekatere organizacije takoj primorane začeti prilagajati urnike svojih tekmovanj. Tako je Evropska košarkarska organizacija Fiba svoje evropsko prvenstvo že datumsko prilagodila na malo kasnejši termin, prav tako pa je plavalna zveza Fina svoje svetovno prvenstvo prestavila na naslednje leto. Kaj poletne olimpijske igre 2020 in sam zamik pomeni za ostala športna tekmovanja, pa bo najverjetneje razvidno do konca leta. Nesojeni športni praznik športa se torej namerava izvesti z zamudo, pa bo temu res tako?