Športne stave

Kontakt

Kontakt
Bet at home

NBA 2020 končnica

20.10.2020
Letošnja NBA končica je poskrbela kar z nekaj presenečenji. Med njimi tudi to, da se je Goran Dragić prvič uvrstil v finale.
Zaradi izrednih razmer so bili tudi v najmočnejši košarkarski ligi na svetu dodobra primorani spremeniti in prilagoditi tekmovanje glede na situacijo. Vodstvo lige se je odločilo, da zaključek sezone vključno s končnico odigra v mehurčku in brez občinstva. Tako je NBA 2020 končnica letos potekala v obliki zaključnega turnirja, kjer so vse ekipe igrale na nevtralnem terenu. Pravzaprav lahko rečemo, da je šlo za eno izmed najbolj sproščenih končnic, saj igralci niso občutili pritiskov gostujočih navijačev in tujega terena. Poleg same drame na igriščih bo letošnja NBA končnica ostala v spominu tudi po protestih ekip, ki niso želele odigrati tekem v znak podpore boja proti rasizmu.NBA 2020 končnica – prvi krog


Na vzhodu smo bili lahko priča ekspresnemu prvemu krogu. Srnjaki iz Milwaukeeja so pometli z domačimi Orlando Magic z 1 proti 4. Miami Heat so z našim Goranom Dragičem na čelu so prav tako odpravili Indiano s 4 proti 0. Boston se je poigraval z Philadelphio in napredoval brez poraza, medtem ko so tudi lanski prvaki Toronto Raptors brez zadržkov nadigrali Mrežice iz Brooklyna.

NBA končnica na zahodu pa je poskrbela za povsem drugačen scenarij. Jezerniki z Lebronom načelu so bili edina ekipa, ki so napredovali s prepričljivo zmago 4-1 v seriji proti Portlandu. Vsi ostali dvoboji pa so bili sila bolj izenačeni. Clippersi so zmago nad Dončičevim Dallasom potrebovali 6 tekem in na koncu slavili s 4 proti 2 v zmagah. Dvoboj med Houstonom in Oklahomo se je odločil šele v tekmi številka 7. Ob prednosti 104-102, James Harden blokiral met nasprotnika za izenačenje in tako popeljal svoje moštvo v naslednji krog. Obračun med Utah Jazz in Denverjem pa se je prav tako zaključil šele v izdihljajih 7 tekme, ko je Denver presenetil favorite iz Utaha in na zadnji tekmi za napredovanje zmagal z minimalno razliko 78-80.NBA končnica – drugi krog


Drugi krog na vzhodu se je začel s presenetljivo hitro zaključeno serijo Miamija, ki je nadigral favorizirane Srnjake iz Milwaukeeja kar s 4-1 v zmagah. Konferenčni polfinale med prvaki iz Toronta in Boston Celticsov pa se je ponovno odločal v dramatični končnici 7. tekme. Kelti so bili na koncu močnejši in dokončno razblinili dvome o tem, kdo sodi v sam vrh vzhodne divizije.

NBA 2020 končnica in konferenčna polfinala na zahodu pa sta zopet popestrila košarkarsko dogajanje v NBA mehurčku. Los Angeles Lakers so se udarili z Rocketsi, vendar se je kljub atraktivni seriji le–ta  končala dokaj hitro z zmago v seriji 4-1 v prid košarkarjev iz mesta angelov. V drugem dvoboju pa se je tudi še druga ekipa iz Kalifornije, moštvo Clippersov, spopadlo z Denver Nuggetsi. Moštvo Los Angelesa je veljajo za absolutne favorite, v zmagah so celo vodili že s 3-1 in od konferenčnega finala jih je ločila samo še zmaga. Denver pa je z neverjetno serijo tretjih zaporednih zmag obrnil serijo v svoj prid in postal drugi finalist konferenčnega finala.

Konferenčna finala – Zahod/Vzhod


NBA končnica in finale zahoda je postregel z dvobojem med LA Lakersi in Denver Nuggetsi. Jezerniki so bili pred serijo absolutni favoriti in drugega kot napredovanje  v finale strokovnjaki niso pričakovali. Los Angeles je povedel z 2-0 v seriji, v tretji tekmi pa je Denver vrnil udarec in izzid serije znižal na 2 proti 1. Očitno so Lebron in druščina imeli le slab dan, saj so naslednja 2 obračuna oddigrali zbrano in brez večjih težav so LA Lakersi postavili končni izid serije 4-1 ter tako postali prvi finalisti za šampionski prstan.

Vzhodni konferenčni finale pa je tokrat navdušil z brezkompromisno borbo med Miami Heat in Bostonom. Kelti so v tem dvoboju prav tako veljali za favorite, a so jih že v samem začetku serije Dragič in soigralci presenetili in povedli v zmagah z 2-0. Boston je vrnil udarec za 2-1, a Miami se ni predal in je tako po 6 tekmah zaključil serijo s 4-2 sebi v prit. Tako smo Slovenci lahko navdušeno pričakovali nastope našega asa Gorana Dragiča v finalu lige NBA.

 

NBA končnica – Finale


Po dolgem času se je zopet zgodilo, da je eden izmed Slovencev zaigral v finalu NBA. Goran Dragić je v svoji karieri prvič zaigral v finalu lige NBA, ki pa se zanj ni začelo tako, kot bi si sam želel. Poraz na prvi tekmi in poškodba stopala je zadnje, kar bi si lahko v njegovem prvem finalu želel. Jezerniki so namreč finale začeli zelo suvereno in prve dva dvoboja dobili z vsaj 10 točkami razlike. Ko je že kazalo, da bo Miami hitro zaključil svojo sezono, se je prebudil Jimmy Butler in s 40 točkami vrnil Heat v igro in znižal serijo na 2-1. Rezultat sta Anthony Davis in James povišala na 3-1, vendar se Miami ni predal in ob ponovni fenomenalni predstavi Butlerja je bil rezultat 3-2. Na 6 tekmi je ponovno zaigral še vedno poškodovani Goran Dragić in vsi so pričakovali trd boj, vendar so bili Lakersi enostavno premočni in tekmo dobili z 106 – 93 ter tako osvojili naslov 17 naslov NBA prvakov.