Športne stave

Kontakt

Kontakt
Bet at home

Motokros MXGP 2020 - Tim Gajser tudi letos brez konkurence

16.11.2020
Slovenski motokros fenomen Tim Gajser, je že tretjič v svoji karieri, od tega drugič zaporedoma, osvojil naslov najboljšega motokros dirkača v najmočnejšem elitnem razredu Motokros MXGP. Prvič je to elitno svetovno krono osvojil v sezoni 2016, uspeh je ponovil s prepričljivimi vožnjami v letu 2019, letos pa je dokazal da je v Motokros MXGP 2020 enostavno brez konkurence. S tem osvojenim naslovom se je pridružil seznamu legend tega moto športa, kot so Dave Thorpe, Eric Geboers, Georges Jobe in Andre Malherbe. O tem sedaj enostavno ni več dvoma, Tim je dokazal, da spada med najboljše dirkače v zgodovini motokrosa. Dvoboj za letošnje drugo mesto na lestvici je potekal med Jeremy Seewer-jem in Antonio Cairoli-jem, boljši je bil Švicar Seewer, ki je na koncu pristal na skupnih 618 točkah.

gajser


Pregled dirk in zmagovalcev – Motokros MXGP 20201. Dirka - MXGP Velike Britanije - Matterley Basin – 29. februar – 1. marec, zmagovalec: Jeffrey Herlings

2. Dirka -  MXGP Nizozemske – Valkenswaard – 7. marec – 8. marec, zmagovalec: Jeffrey Herlings

3. Dirka -  MXGP Latvije – Kegums – 8. avgust – 9. avgust, zmagovalec: Glenn Coldenhoff

4. Dirka - MXGP Rige – Kegums – 11. avgust – 12. avgust, zmagovalec: Antonio Cairoli

5. Dirka - MXGP Kegums – 15. avgust – 16. avgust, zmagovalec: Jeffrey Herlings

6. Dirka -  MXGP Italije – Faenza -  5. September – 6. september, zmagovalec: Jeffrey Herlings

7. Dirka -  MXGP Città di Faenze – Faenza – 8. september – 9. september, zmagovalec: Jorge Prado

8. Dirka -  MXGP Emilia Romagne – Faenza – 12. september -  13. september, zmagovalec: Antonio Cairoli

9. Dirka -  MXGP Lombardije – Mantova – 26. september - Sun 27. september, zmagovalec: Jeremy Seewer

10. Dirka - MXGP Città di Mantove – Mantova – 29. september – 30. september, zmagovalec: Romain Febvre

11. Dirka -   MXGP Evrope – Mantova – 3. oktober – 4. oktober, zmagovalec: Tim Gajser

12. Dirka -   MXGP Španije - intu Xanadú – Arroyomolinos – 10. oktober – 11. oktober, zmagovalec: Jorge Prado

13. Dirka -  MXGP Flandrije – Lommel – 17. oktober  - 18. oktober, zmagovalec: Tim Gajser

14. Dirka - MXGP Limburga – Lommel – 20. oktober – 21. oktober, zmagovalec: Jorge Prado

15. Dirka - MXGP Lommela – Lommel – 24. oktober -  25. oktober, zmagovalec: Tim Gajser

16. Dirka MXGP Trentina – Pietramurata – 31. oktober – 1. november, zmagovalec: Antonio Cairoli

17. Dirka MXGP Pietramurate – Pietramurata – 3. november – 4. november, zmagovalec: Tim Gajser

18. Dirka MXGP Garde – Pietramurata – 7. november – 8. november, zmagovalec: Tim Gajser

Sezona motokros MXGP malce drugače


Zaradi svetovne epidemije in športnih dogodkov, ki so ostali brez gledalcev, je prišlo nekaj prestavljenih dirk že v zgodnji pomladi pomladi letošnjega leta. Vodstvo organizatorjev Motokros MXGP dirke, se je tako odločilo za spremembo standardnega formata dirkanja in sicer  na enodnevni format – trening in dve vožnji v enem dnevu. Ta odločitev je povzročila kar nekaj negodovanja pri ekipah in dirkačih, saj je sprememba namreč pomenila, da ekipe med vožnjama nimajo pretirano veliko časa za pripravo motorjev na naslednjo preizkušnjo.

Seveda je nestrinjanje bilo povezano tudi z bolj pogostimi možnostmi za poškodbe dirkačev, saj so pritiski in napori med posameznimi dirkami ogromni. Poenotili so tudi nekatera prizorišča in tako združili tudi več posameznih motokros dirk nižjih razredov, zato je bilo vprašljivo, kako se bodo z obstojnostjo prog med samimi dirkami, spopadali posamezni organizatorji na prizoriščih. 

Ja, epidemija je vplivala tudi na dirkače v Motokros MXGP 2020, vendar se ob številnih vprašanjih in začasni pomladni prekinitvi sezone, naš Tim Gajser z njimi kaj pretiroma ni ukvarjal. S svojim moštvom HRC Honda, so za zaprtimi vrati pridno testirali svoje motorje in pripravljali Gajserja in njegovega moštvenega kolega Avstralca Mitch Evansa, na ponoven zagon in ubranitev naslova prvaka v najvišiji kategoriji motošporta Motokros MXGP.

gajser

  

Bo Tim Gajser nauspešnejši vseh časov?


Čeprav Tim sezone ni začel dokaj prepričljivo, je izgubljeno prednost nadoknadil v drugi polovici in tako svoj naslov ubranil s 15 osvojenimi vožnjami v sezoni, 5 zmagami na dirkah, 8 krat pa se je v sezoni povzpel na drugo najvišjo stopničko. Na koncu je prepričljivo slavil s 720 točkami v skupnem seštevku in imel skoraj 100 točk naskoka prednosti, pred ostalimi zasledovalci. Govorice, ki so se širile, da naj bi Tim Gajser iskal drugo moštvo so torej neresnične. Tim svojega zadovoljstva z ekipo Honde ne skriva in bo tudi naslednjo sezono, v Motokros MXGP razredu, nadaljeval svojo kariero v barvah HRC-ja. Ali mu bo naslov najboljšega uspelo osvojiti tudi tretje leto zapored in ali bo s tem postal eden izmed najuspešnejših motokros dirkačev vseh časov, na ta odgovor, pa bo potrebno počakati vsaj do pozne jeseni leta 2021.

timgajser