Športne stave

Kontakt

Kontakt
Bet at home

MotoGp Sezona 2020 - Padci, poškodbe in razočaranje favoritov

24.11.2020
MotoGp sezona 2020 je postregla s številnimi odstopi, padci, poškodbami in presenečenji. Vsi največji zvezdniki pa so sezono končali dokaj klavrno.
Letošnja MotoGp sezona 2020 bo definitivno ostala zapisana kot ena najbolj kaotičnih in nepredvidljivih sezon v zgodovini tega motošporta. Že prva dirka v Katarju, je zaradi epidemije tega najmočnejšega elitnega razreda namreč odpadla in MotoGP sezona je bila v celoti prestavljena na drugo polovico leto 2020. Organizatorji so se odločili za prirejen koledar letošnje sezone, dirke izven meja Evrope pa so v celoti odpadle.

Tako so se odločili, da bodo nekatera prizorišča, zaradi lažjega upoštevanja zdravstvenih ukrepov in omejitev potovanj, gostila več dirk v isti sezoni. Tako se je letos na 8 prizoriščih odvijalo kar 14 dirk, takšnega končnega vrstnega reda, pa verjetno ni pričakoval nihče od poznavalcev tega motošporta. Medtem ko prvega zvezdnika Valentina Rossija, letos zaradi razlogov epidemije ni bilo v boju za najvišja mesta, je pobudo prevzela mlajša generacija dirkačev.

motogp-suzuki

Pregled MotoGP zmagovalcev po dirkah


1. VN Španije – zmagovalec: Fabio Quartararo (Petronas Yamaha)

2. VN Andaluzije – zmagovalec: Fabio Quartararo (Petronas Yamaha)

3. VN Češke Republike – zmagovalec: Brad Binder (Red Bull KTM)

4. VN Avstrije – zmagovalec: Andrea Dovizioso (Ducati)

5. VN Štajerske – zmagovalec: Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech3)

6. VN San Marina in Riminija – zmagovalec: Franco Morbidelli (Petronas Yamaha)

7. VN Emilia-Romagne in Riminija – zmagovalec: Maverick Viñales (Monster Energy    Yamaha MotoGP)

8. VN Katalonije – zmagovalec: Fabio Quartararo (Petronas Yamaha)

9. VN Francije – zmagovalec: Danilo Petrucci (Ducati)

10. VN Aragona – zmagovalec: Álex Rins (Team Suzuki Ecstar)

11. VN Teruela – zmagovalec: Franco Morbidelli (Petronas Yamaha)

12. VN Evrope – zmagovalec: Joan Mir (Team Suzuki Ecstar)

13. VN Valencije – zmagovalec: Franco Morbidelli (Petronas Yamaha)

14. VN Portugalske – zmagovalec: Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech3)

MotoGP sezona 2020 - Prevlada Suzukija in črna sezona Repsol Honde


Branilcu lanskega naslova prvaka Marku Marquezu, letošnja MotoGp sezona enostavno ni bila usojena. Ko je lanski prvak, na prvi dirki v španskem Jerezu zasledoval dirkača Yamahe, ga je v enem izmed zavojev katapultiralo iz motorja in dirka je bila tik pred stopničkami zanj končana. Šokanten rezultat padca je bil znan že po nekaj urah. Zlom desne roke, ki je doletelo Marqueza ni v motošportu na najvišjem nivoju nič neobičajnega, po takojšnji operaciji je Marc začel že lepo okrevati in z mislimi je bil že pri nadaljevanju sezone.

Ker pa je ponovna neverjetna domača nesreča, v katerem je bil glavni akter kar lastno Marcovo okno, povzročila zlom titanijeve plošče v njegovi roki, ga je ekipa Repsola lahko dokončno prečrtala iz seznama aktivnih dirkačev. MotoGp sezona se je tako pri Hondi nadaljevala z dirkačema Alexom Marquezom in pa Stefanom Bradlom, ki pa vidnejših rezultatov nista dosegala.

marcNa drugi strani pa je ekipa Suzukija končno doživela tako zelo pričakovani razcvet in na krilih svojega dirkača Joana Mira, osvojila glavno lovoriko v letošnji sezoni. Mir je sicer dokaj klavrno začel sezono z odstopi na 1. in 3. dirki sezone, vendar je sezono obrnil sebi v prid v velikem slogu redno zasedal stopničke. Osvojil je sicer samo eno dirko – Veliko Nagrado Evrope, vendar kar po trikrat osvojil drugo in tretje mesto in si s tem pridno nabiral točke v skupnem seštevku.

Na koncu je Mir končal sezono s 171 točkami, pred zasledovalcem Morbidellijem. Za največ zmagami v sezoni pa se lahko pohvalita dirkača Franco Morbidelli in Fabio Quartararo, ki sta vsak s tremi osvojenimi dirkami, bila najbolj uspešna dirkača vsaj kar se tiče posameznih osvojenih dirk na Velikih Nagradah v letošnji skrajšani sezoni.

Med konstruktorji trd boj, ekipno Suzuki daleč pred ostalimi


mir

MotoGp sezona je ekipi Suzuki Ecstar prinesla tudi naslov ekipnega prvaka v skupnem točkovnem seštevku. Z osvojitvijo naslova Joana Mira in skupnim tretjim mestom Alexa Rinsa, je bil Suzuki v skupnem ekipnem seštevku tako rekoč nedotakljiv. Sezono so zaključili pri 310 osvojenih točkah, daleč zadaj na drugem mestu pa je bila ekipa Petronas Yamahe z 248 osvojenimi točkami.

Med konstruktorji pa se je MotoGp sezona odvijala v znamenju trdega boja med štirimi velikimi moštvi Ducatija, Yamahe, Suzukija in KTM-a. Do zadnje ciljne ravnine, je bila bitka za konstruktorski naslov popolnoma odprta. Na koncu je tu zasluženo slavila konstruktorska ekipa Ducatija, drugo mesto je pripadlo moštvu Yamahe, tretji pa je bil na koncu Suzuki. Definitivno ena izmed najbolj razburljivih sezon, vsaj kar se tiče bitke konstruktorskih ekip.