Športne stave

Kontakt

Kontakt
Bet at home

La Vuelta 2020: V Madridu ponovno odmevala himna Slovenije

11.11.2020
V Madridu ponovno odmevala himna Slovenije.
La Vuelta 2020 se je letos prvič po letu 1985 zaradi epidemije v skrajšani verziji z 18 etapami odvijala v zimskem času. Ponavadi je del dirke po Španiji potekal tudi z etapami skozi sosednjo Nizozemsko in Portugalsko, a se je tokrat zaradi zaustrenih razmer epidemije dirka odvijala samo po ozemlju Španije in delu Francije. Po lanskoletnem slavju je bil tudi letos prvi favorit za zmago na dirki naš kolesarski as Primož Roglič, ki pa tokrat zmage ni izpustil iz rok. S trenutno najboljšo kolesarsko ekipo na svetu Jumbo Visma je etapo za etapo taktično pridobival prednost. Kljub močni zasedbi v lastni ekipi je bil najnevarnejši rival Kolumbijec Carapaz stalno za petami, na koncu pa je ob živčni zadnji etapi Primož pripeljal v cilj s skupno prednostjo 24 sekund in tako že drugič zapored osvojil eno izmed največjih dirk na svetu, letošnjo dirko po Španiji – La Vuelta.

La Vuelta 2020 – Dirke po etapahLetošnja velika dirka po Španiji je potekala v sledečem vrstnem redu etap:

1. etapa: Irun–Arrate; razdalja: 173 km; razgibana etapa
2. etapa: Pamplona–Lekunberri; razdalja: 151,6 km; razgibana etapa
3. etapa: Lodosa–Laguna Negra de Vinuesa; razdalja: 166,1 km; razgibana etapa
4. etapa: Garray–Ejea de los Caballeros; razdalja: 191,7 km; ravninska etapa
5. etapa: Huesca–Sabiñánigo; razdalja: 184,4 km; razgibana etapa
6. etapa: Biescas–Col du Tourmalet; razdalja: 136,6 km; gorska etapa
7. etapa: Vitoria-Gasteiz–Vilanueva de Valdegovia; razdalja: 159,7 km; razgibana etapa
8. etapa: Logroño–Alto de Moncalvillo; razdalja: 164 km; gorska etapa
9. etapa: Castrillo del Val–Aguilar de Campoo; razdalja: 157,7 km; ravninska etapa
10.  etapa: Castro Uridiales–Suances; razdalja: 185 km; ravninska etapa
11.  etapa: Villaviciosa–Alto de la Farrapona; razdalja: 170 km; gorska etapa
12.  etapa: La Pola Llaviana–Alto de L’Angliru; razdalja: 109,4 km; gorska etapa
13.  etapa:  Muros–Mirador de Ezaro; razdalja: 33,7 km; kronometer
14.  etapa: Lugo–Ourense; razdalja: 204,7 km; razgibana etapa
15.  etapa: Mos–Puebla de Sanabria; razdalja: 230,8 km; razgibana etapa
16.  etapa: Salamanca–Ciudad Rodrigo; razdalja: 162 km; razgibana etapa
17.  etapa: Sequeros–Alto de la Covatilla; razdalja: 178,2 km; gorska etapa
18.  etapa: Hipodromo de la Zarzuela–Madrid; razdalja: 124,2 km; ravninska etapa

Potek in končne razvrstitve Dirke po Španiji


Tudi letošnja La Vuelta je poskrbela za kar nekaj napetih trenutkov, saj smo za našega Rogliča trepetali prav do predzadnjega cilja. Poleg zmage v skupni časovni razvrstitvi si je Primož prikolesaril tudi zeleno majico, torej zmagovalca skupne točkovne razvrstitve dirke La Vuelta. Guillaume Martin (Cofidis) je tako osvojil naziv najboljšega gorskega kolesarja in to že 3 etape pred koncem dirke. Enric Mas (Movistar) je oblekel belo majico in tako osvojil naziv najboljšega mladega kolesarja na dirki. Pri tem lahko omenimo, da je mladi Španec belo majico nosil prav od prve pa vse do zadnje dirke, brez resnejšega rivala, ki bi ga lahko ogrozil. Ekipno zmago na Dirki po Španiji, pa je osvojila domača ekipa Movistar, ki je po katastrofalni sezoni le to končala z edino skupno zmaga na velikih dirkah. Sledila ji je Rogličeva Jumbo Visma, ki je za zmagovalno ekipo dirke zaostajala za slabih 8 minut v skupnem seštevku.Najuspešnejša sezona v zgodovini Slovenskega kolesarstva


Z zaključkom  Dirke La Vuelta 2020 se je zaključila nenavadna, a kljub temu sanjska sezona slovenskega cestnega kolesarstva. Z obranjeno skupno zmago se je Primož Roglič (Jumbo Visma) po nekaj tednih vrnil na vrh lestvice Mednarodne kolesarske zveze. S kar 4237 točkami samuje na vrhu skupne UCI-lestvice, kjer bo najverjetne ostal tudi do naslednjega Tour de France.Tudi drugo mesto zaseda še en naš as, Tadej Pogačar (UAE Emirates) s 3055 točkami in s še vedno kar občutno prednostjo pred zasledovalci. Ker je letošnjo dirko La Vuelta zaradi izčrpanosti Pogačar izpustil, je bilo pričakovati, da ga bo Roglič na skupni lestvici letošnjih dirk prehitel. Lansko leto je prav na Dirki po Španiji Pogačar osvojil tri etapne zmage in s tem opozoril nase pred letošnjo sanjsko sezono in osvojitvijo Tour de France. Letos mu La Vuelta na žalost ni bila usojena, zato pa lahko najverjetneje že drugo leto pričakujemo ponovno Slovensko borbo za kolesarski prestol. Res neverjetni uspehi naših kolesarjev v sezoni 2020, katera bo za vedno ostala zapisana v zgodovini. Dvojna krona na Tour de France in druga zaporedna zmaga na dirki La Vuelta je Slovenijo izstrelila v samo elito kolesarskega športa.