Športne stave

Kontakt

Kontakt
Bet at home

ATP turnirji v letu 2020

16.07.2020
Po prekinitvi se vrača tudi tenis z ATP turnirji. Za vas smo pripravili koledar ATP turnirjev v letu 2020


Epidemija novega koronavirusa je povsem zaustavila šport po svetu in niti tenis ni bil izjema. Po umiritvi razmer se je šport začel vračati nazaj na stare tirnice in tudi kakšni manjši teniški turnirji se že odvijajo. Kmalu po umiritvi razmer se je odvijal dobrodelno naravnani zloglasni Adria Tour, ki ga je organiziral Novak Djoković, ki pa je bil zaradi potrjenih okužb z novim koronavirusom še pred finalom prekinjen. S koronavirusom so se okužili Grigor Dimitrov, Borna Ćorič, Viktor Troicki in tudi sam Novak Djoković, turnir pa je dvignil precej prahu in požel veliko slabih besed zaradi neprimerne organizacije za trenutne razmere.

Kaj pa ATP turnirji?


Kljub slabemu začetku teniških turnirjev po svetu se le – ti počasi nadaljujejo, počasi pa se bodo vrnili tudi težko pričakovani ATP turnirji. Po prekinitvi teniške sezone naj bi se le –ti po napovedih nadaljevali 14. avgusta v Washingtonu.
ATP je v sodelovanju z WTA, ITF, USTA in FFT izdal nov koledar za nadaljevanje teniške sezone, potem ko je bila le ta prekinjena v marcu. Prva tekma nas tako čaka 14. avgusta v ameriškem Washingtonu in sicer Citi Open, ki je del ATP 500. Temu sledi Westen&Southern Open v Cincinnatiju z ATP Masters 1000.
Razpored vseh turnirjev v letu 2020 si poglejmo spodaj.

Koledar ATP Turnirjev 2020


14. avgust – ATP 500, Citi Open, Washington
22. avgust – ATP Masters 1000, Western&Southern Open, Cincinnati
31. avgust – US Open, New York
8. september – ATP250, Generali Open, Kitzbühel
13. september – ATP Masters1000, Mutua Madrid Open, Madrid
20. september – ATP Masters1000, Internazionali BNL D Ítalia, Rim
27. september – Roland – Garros, Paris

Koledar je po trenutnem razporedu res zelo natrpan in marsikateri turnir se prekriva z naslednjim, kar pri igralcih zahteva odločitev o tem, na kateri turnir bodo dejansko sploh šli. Tudi zato bodo letošnji turnirji drugačni od prejšnjih let, ko smo na vseh večjih turnirjih z gotovostjo lahko spremljali favorite, razen v primeru poškodb seveda, letos pa se bodo primorani odločati o izbiri turnirja. Bomo pa v letošnji sezoni lahko spremljali tudi, kako hitro se je igralec sposoben prilagoditi na drugačno površino, saj je bilo v prejšnjih sezonah bistveno več časa za prilagajanje na površino med posameznimi turnirji za Grand Slam kot ga je letos.
Sicer se lahko koledar še spremeni glede na situacijo, vsi dogodki pa bodo izvedeni glede na smernice za socialno distanciranje, zdravje in varnost pa bosta na prvem mestu, zato bodo tekme brez igralcev oziroma jih bo zgolj peščica. V kolikor bodo razmere dopuščale, se bodo v koledar dodali tudi drugi ATP500 in 250 turnirji.

US Open 2020

US Open bo letos že 140. turnir od začetka in drugi Grand Slam dogodek leta. Dogajal se bo od 31. avgusta pa vse do 13. septembra na USTA Billie Jean King National Tennis Centru v New Yorku. To bo tudi prvi večji teniški dogodek po prekinitvi zaradi pandemije. Rafael Nadal in Bianca Andreescu bosta v vlogi branilca naslova US Open med moškimi in ženskami, v kolikor se bosta turnirja sploh udeležila. Še posebej za Nadala še ni jasno, ali se ga bo sploh udeležil, glede na to, da je organizatorju v Madridu že v naprej obljubil udeležbo. Turnir se bo odvijal na kar 14 igriščih.

Roland Garros 2020

Naslednji Grand Slam turnir letos se bo odvijal v Parizu in sicer od 27. septembra pa tja do 11 oktobra.  Branilec naslova je tudi tukaj Rafael Nadal, medtem ko je med ženskami Ashleigh Barty.  Roland Garros oziroma French Open je bil prvotno planiran med 24. majem in 7. Junijem, vendar je bil nato po sili razmer prestavljen. To bo že 124. Roland Garros v zgodovini in zadnji Grand Slam letos. Nanj se bo uvrstilo 16 moških in 12 žensk izmed 128 tekmovalcev. Konec leta 2019 so zgradili tudi pomično streho nad igriščem Phillipe Chatrier, še ena streha pa naj bi bila do leta 2023 zgrajena nad igriščem Suzanne-Lenglen, tako da bomo lahko turnir spremljali v primeru slabega vremena, saj se je turnir zavlekel precej v jesen.

 ATP Tour Masters1000 Madrid Open

Še ena zanimiv turnir nas čaka letos v Madridu, kjer je lansko leto med moškimi slavil Novak Djoković in med ženskami Kiki Bertens. Lastnik tega tekmovanja je bivši ATP tekmovalec in sedaj uspešni poslovnež Ion Tiriac ki ima pogodbo za to tekmovanje za 10 let.  Letno to tekmovanje prinese Madridu kar 107 milijonov evrov. Še ena zanimivost tega igrišča je, da je bil v preteklosti znan po tem da je leta 2012 lastnik pobarval igrišče v modro barvo. Zaradi groženj z bojkotom Rafaela Nadala in Novaka Djokoviča zaradi modre barve so leta 2013 zopet igrišče spremenili nazaj v tradicionalno rdečo barvo. Roger Federer je bil tukaj edini igralec, ki je dobil turnir na vseh treh površinah.